5 dietetycznych napojów, które rozgrzeją Cię tej zimy

Udostępnij

Kiedy na dworze jest zimno, nie ma lepszego sposobu na rozgrzanie się niż gorący, parujący napój. Ale jeśli obawiasz się, że kubek bogatej gorącej czekolady lub słodkiej latte wyłączy cię z diety, zebraliśmy te przyjazne dla diety napoje, które z pewnością zapewnią ci przytulność, bez pakowania na kalorie, tej zimy.

Spis treści

    Pikantna herbata z kokosa i mleka migdałowegoHot Chocolate and Oats SmoothieWarm Apple Pie SmoothieHot Apple Cider SmoothieHot Ginger Tea

1. Pikantna herbata z orzechów kokosowych i mleka migdałowego

Orzechy są jednym z najlepszych pokarmów, jakie można spożywać zimą, ponieważ przyspieszają metabolizm. Migdały zawierają dużo zdrowych tłuszczów i błonnika, a przy tym są niskokaloryczne, co jest świetne, jeśli starasz się schudnąć. W połączeniu z przyprawami, migdały pomagają rozgrzać ciało i zwiększyć poziom odporności, jak również.

Mleko kokosowe zawiera właściwości przeciwzapalne i lecznicze, co jest dobrodziejstwem o tej porze roku, kiedy bóle stawów i kolan mogą się nasilać z powodu zimnej pogody.

Składniki

    2 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego½ szklanki jasnego mleka kokosowego 2 łyżki miodu1 łyżeczka haldi (kurkumy)½ łyżeczki imbiru, mielonego½ łyżeczki dalchini (cynamonu)1 czarny pieprz½ łyżeczki ekstraktu waniliowegoSzczypta pieprzu cayenneSzczypta gałki muszkatołowej1 łyżka nasion chia, namoczonych przez 4-6 godzin

Sposób przygotowania

    Połączyć wszystkie składniki, z wyjątkiem nasion chia i podgrzać na kuchence na wolnym ogniu. Dodaj nasiona chia do ciepłej herbaty i podawaj.

Kalorie: 170 kcal/posiłek

2. Gorąca czekolada i owsiane smoothie

Owies jest bogaty w błonnik i ma właściwości spalania tłuszczu, które pomagają przyspieszyć utratę wagi. Ciemna czekolada obniża poziom złego cholesterolu i jest również przyjazna sercu. W połączeniu te dwa składniki pobudzają metabolizm, dzięki czemu utrzymują wysoką temperaturę ciała, a także pozostawiają uczucie sytości.

Składniki

    15 g ciemnej czekolady, posiekanej200 ml mleka migdałowego2 - 3 łyżki płatków owsianych½ dojrzałego banana średniej wielkości6 migdałów5 g nasion chia20 ml zimnej wody

Sposób przygotowania

    Podgrzewaj w kuchence mikrofalowej mleko migdałowe z ciemną czekoladą, aż mieszanina będzie ciepła, a czekolada się rozpuści. Dodaj płatki owsiane, banana, migdały, nasiona chia, wodę i około jednej piątej ciepłego mleka migdałowego do urządzenia do smoothie lub blendera. Jeśli uważasz, że mieszanka jest zbyt ciepła, dodaj dodatkowy łyk zimnej wody. Miksuj na wysokim poziomie przez minutę, aż owies i nasiona chia utworzą gładką mieszankę.Podgrzej resztę mieszanki migdałowo-czekoladowej, aż będzie gorąca, ale nie wrząca.Wlej zblendowaną mieszankę owsianą do kubka, wymieszaj z mieszanką migdałowo-czekoladową i podawaj.

Kalorie: 372 kcal/posiłek

3. Ciepły Smoothie Apple Pie

Jabłka zawierają rozpuszczalny błonnik zwany pektyną, który pomaga obniżyć poziom tłuszczu w organizmie. Połączenie ziela angielskiego z cynamonem sprawia, że jest to idealny zimowy napój, ponieważ oba te składniki są ciepłymi pokarmami.

Składniki

    1 jabłko, wydrążone i pokrojone na kawałki (obierz je, jeśli nie masz blendera o dużej mocy)½ szklanki wody (dla bardziej kremowego smoothie, użyj jogurtu)¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego1 łyżka syropu klonowego (lub miodu)¼ łyżeczki dalchini (cynamonu)Szczypta jaiphala (gałki muszkatołowej) Szczypta ziela angielskiego1 miarka białka w proszku (opcjonalnie)

Metoda

    Połącz jabłko, wodę, wanilię, syrop klonowy i przyprawy w blenderze. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Wlać do kubka i podgrzewać w mikrofalówce na wysokim ogniu przez około 2 minuty. Posypać cynamonem, a jeśli masz ochotę na odrobinę przygód, dodać odrobinę bitej śmietany na wierzch przed podaniem.

Kalorie: 160 kcal / porcja

4. Smoothie z gorącego jabłkowego cydru

Ocet jabłkowy jest potężnym wzmacniaczem metabolizmu, a po dodaniu do letniej wody przyspiesza produkcję ciepła w organizmie. Szpinak jest pełen żelaza, folianów i błonnika, a po zmieszaniu z imbirem i cynamonem, chroni ciało przed zimowym chłodem.

Składniki

    ½ cytryny, sok2 szklanki wody3 zielone jabłka, grubo pokrojone w kostkę2 garście szpinaku1 calowy imbir, obrany1 łyżka dalchini (cynamon)

Sposób przygotowania:

    Wymieszaj sok z cytryny, wodę, jabłka, szpinak, imbir, cynamon i białko w proszku w blenderze o dużej mocy lub robocie kuchennym, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Podgrzej smoothie przez 5 minut w blenderze lub podgrzej w garnku na kuchence. (W lecie, można go schłodzić poprzez blendowanie w kostkach lodu).Podawaj natychmiast.

Kalorie: 140 kcal/posiłek

5. Gorąca herbata imbirowa

Ta prosta kombinacja ma potężną moc podczas zimnej pory roku. Imbir wspomaga dobre trawienie i może złagodzić dyskomfort związany z takimi schorzeniami jak zapalenie kości i stawów oraz fibromialgia, które nasilają się w miesiącach zimowych. Imbir posiada również właściwości przeciwkaszlowe, które zapobiegają lub łagodzą kaszel.

Składniki

    85 g świeżego imbiru, cienko pokrojonego1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

    Połączyć imbir z wodą w rondelku i doprowadzić do wrzenia. Odcedź mieszankę i podawaj. Dla uzyskania lepszego smaku, dodaj miód do smaku.

Kalorie: 80 kcal/posiłek

Potrzebujesz więcej pożywnych przepisów? Nasi eksperci mogą pomóc.

Tagi: NapojePrzyjazne diecieHot Apple Cider SmoothieHot Chocolate and Oats SmoothieHot Ginger TeaSkładnikiSpicy Coconut and Almond Milk TeaWarm Apple Pie Smoothie