8 pokarmów bogatych w magnez, które powinieneś włączyć do swojej diety

Udostępnij

Magnez jest niezbędnym minerałem o wielu korzyściach zdrowotnych. Może pomóc w metabolizmie węglowodanów i tłuszczu, syntezie białka i DNA, obniżeniu ciśnienia krwi, zmniejszeniu ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2, a także pomaga zapobiegać osteoporozie. Minerał ten jest koniecznością dla poprawy zdrowia kości i serca.

Pobór magnezu w organizmie ludzkim odbywa się tylko poprzez żywność. Ciało dorosłego człowieka zawiera około 20-25 gramów magnezu, a około 60-70% z niego znajduje się w kościach. Zalecane dzienne spożycie przez Indian Council for Medical Research wynosi 340 mg magnezu dla mężczyzn i 310 mg dla kobiet.

Niedobór magnezu może prowadzić do skurczów mięśni, zwiększonego ryzyka chorób serca, cukrzycy, wysokiego ciśnienia krwi, zaburzeń lękowych, migren, osteoporozy i zawału mózgu. Z drugiej strony, spożywanie zbyt dużej ilości magnezu może powodować biegunkę, ponieważ organizm próbuje wydalić jego nadmiar.

Włącz te 8 pokarmów bogatych w magnez do swojej diety, aby zwiększyć spożycie tego minerału:

Owoce

Podczas gdy guawa, banany i papaja są również bogate w magnez, awokado jest najbardziej efektywnym źródłem tego minerału wśród owoców. Jeden plasterek awokado może stanowić około 15% dziennego zapotrzebowania organizmu na magnez.

Warzywa

Jeśli chodzi o warzywa, ciemne zieleniny, takie jak szpinak i ciemne liście sałaty są jednym z najlepszych źródeł magnezu. Oprócz nich, warzywa takie jak słodka kukurydza, fasola lima, groszek, słodka kukurydza i ziemniaki są również doskonałym źródłem magnezu.

Ciemna czekolada

Bogata w magnez i kakao ciemna czekolada jest skuteczna w obniżaniu ciśnienia krwi. Spożywanie nadmiaru czekolady może jednak prowadzić do niepotrzebnego przyrostu wagi.

Pełne ziarna

Pełne ziarna, takie jak brązowy ryż, są zazwyczaj pełne wielu składników odżywczych, w tym magnezu. Inne pełne ziarna, takie jak komosa ryżowa, proso, jęczmień i owies są również bogate w magnez, a zatem stanowią doskonały dodatek do codziennej diety.

Fasola

Z rodziny fasoli, soja zajmuje najwyższe miejsce, jeśli chodzi o zawartość magnezu. Oprócz niej, biała fasola, fasola francuska, fasola czarnooka i ciecierzyca również zawierają sporą ilość tego minerału.

Nabiał

Niskotłuszczowe produkty mleczne, takie jak jogurt, są również bogate w magnez. Wraz z jogurtem, ser kozi i mozzarella również zawierają duże ilości tego minerału.

Nasiona

Nasiona lnu i chia, między innymi, są znane jako bogate w magnez. Jednak to pestki dyni zawierają największą ilość tego minerału. Jedna porcja pestek dyni zaspokaja znaczną część dziennego zapotrzebowania na magnez.

Ryby

Ryby takie jak łosoś, makrela i halibut mają wysoką zawartość magnezu. Ponadto, są one również bogate w białko, co pomaga w absorpcji magnezu.

Wymienione wyżej pokarmy mogą pomóc zwiększyć spożycie magnezu. Wybieraj mądrze, jeśli chodzi o jedzenie. Porozmawiaj z najlepszymi trenerami dietetyki i fitnessu w Indiach, aby lepiej zrozumieć swoje możliwości.

Tags: zrównoważona dietakaloriedairydietdiet planfruitszdrowie i kondycjahealthifymezdrowy styl życialemagnesiumMineralsnutrientsnutritionvegetables