Co to jest cukrzyca ciążowa?

Udostępnij


Podczas ciąży, niektóre kobiety rozwijają wysoki poziom cukru we krwi. Stan ten znany jest jako cukrzyca ciążowa (GDM) lub cukrzyca ciążowa. Cukrzyca ciążowa rozwija się zazwyczaj między 24. a 28. tygodniem ciąży.

Według Centers for Disease Control and Prevention, szacuje się, że występuje ona w 2 do 10 procent ciąż w Stanach Zjednoczonych.

Jeśli zachorujesz na cukrzycę ciążową w czasie ciąży, nie oznacza to, że miałaś cukrzycę przed ciążą lub że będziesz ją miała po niej. Cukrzyca ciążowa zwiększa jednak ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 w przyszłości.

Jeśli jest ona źle prowadzona, może również zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę u Twojego dziecka oraz zwiększyć ryzyko powikłań u Ciebie i Twojego dziecka podczas ciąży i porodu.

Jakie są objawy cukrzycy ciążowej?
Rzadko zdarza się, aby cukrzyca ciążowa powodowała objawy. Jeśli wystąpią objawy, będą one prawdopodobnie łagodne. Mogą one obejmować:

  • zmęczenie
  • niewyraźne widzenie
  • nadmierne pragnienie
  • nadmierna potrzeba oddawania moczu
  • chrapanie

Co powoduje cukrzycę ciążową?

Dokładna przyczyna cukrzycy ciążowej nie jest znana, ale hormony prawdopodobnie odgrywają tu pewną rolę. Kiedy jesteś w ciąży, Twój organizm wytwarza większe ilości niektórych hormonów, w tym:

  • ludzki laktogen łożyskowy (hPL)
  • hormony, które zwiększają odporność na insulinę

Hormony te wpływają na łożysko i pomagają utrzymać ciążę. Z czasem ilość tych hormonów w Twoim organizmie wzrasta. Mogą one zacząć uodparniać organizm na działanie insuliny, hormonu regulującego poziom cukru we krwi.

Insulina pomaga przenosić glukozę z krwi do komórek, gdzie jest ona wykorzystywana do produkcji energii. W czasie ciąży Twój organizm w naturalny sposób staje się nieco odporny na insulinę, dzięki czemu więcej glukozy jest dostępne w krwiobiegu i może zostać przekazane dziecku. Jeśli insulinooporność stanie się zbyt silna, poziom glukozy we krwi może wzrosnąć w sposób nieprawidłowy. Może to spowodować cukrzycę ciążową.


Kto jest narażony na ryzyko cukrzycy ciążowej?
Jesteś w grupie podwyższonego ryzyka rozwoju cukrzycy ciążowej, jeśli:

  • jesteś w wieku powyżej 25 lat
  • masz wysokie ciśnienie krwi
  • w Twojej rodzinie występowała cukrzyca
  • miałaś nadwagę przed zajściem w ciążę
  • przybierają na wadze więcej niż normalnie podczas ciąży
  • spodziewasz się więcej niż jednego dziecka
  • urodziłaś wcześniej dziecko ważące więcej niż 9 funtów
  • w przeszłości chorowałaś na cukrzycę ciążową
  • miałaś niewyjaśnione poronienie lub urodzenie martwego dziecka
  • przyjmowała glikokortykoidy
  • u pacjentek z zespołem policystycznych jajników (PCOS), akantozą nigrykańską lub innymi schorzeniami związanymi z opornością na insulinę
  • mają afrykańskie, rdzenne, azjatyckie, wyspiarskie lub latynoskie pochodzenie

Jak rozpoznaje się cukrzycę ciążową?

Amerykańskie Stowarzyszenie Diabetologiczne (ADA) zachęca lekarzy do rutynowego badania kobiet w ciąży pod kątem objawów cukrzycy ciążowej. Jeśli w przeszłości nie chorowałaś na cukrzycę i masz prawidłowy poziom cukru we krwi na początku ciąży, lekarz prawdopodobnie zbada Cię pod kątem cukrzycy ciążowej, gdy będziesz w 24-28 tygodniu ciąży.

Test obciążenia glukozą

Niektórzy lekarze mogą rozpocząć od testu obciążenia glukozą. Do tego testu nie jest potrzebne żadne przygotowanie.

Wypijesz roztwór glukozy. Po upływie godziny zostanie wykonane badanie krwi. Jeśli poziom cukru we krwi jest wysoki, lekarz może przeprowadzić trzygodzinny doustny test tolerancji glukozy. Jest to test dwuetapowy.

Niektórzy lekarze całkowicie pomijają test obciążenia glukozą i wykonują jedynie dwugodzinny test tolerancji glukozy. Jest to uważane za test jednoetapowy.

Test jednoetapowy
Twój lekarz rozpocznie od zbadania poziomu cukru we krwi na czczo.
Poprosi Cię o wypicie roztworu zawierającego 75 gramów (g) węglowodanów.
Ponownie zbadają poziom cukru we krwi po godzinie i dwóch godzinach.
Prawdopodobnie zdiagnozuje u Ciebie cukrzycę ciążową, jeśli będziesz miała którąkolwiek z następujących wartości cukru we krwiZaufane źródło:

  • poziom cukru we krwi na czczo większy lub równy 92 miligramom na decylitr (mg/dl)
  • jednogodzinny poziom cukru we krwi jest większy lub równy 180 mg/dl
  • dwugodzinny poziom cukru we krwi jest większy lub równy 153 mg/dl.

Test dwuetapowy
W przypadku testu dwuetapowego, nie musisz być na czczo.
Poproszony zostaniesz o wypicie roztworu zawierającego 50 g cukru.
Po godzinie zbadają poziom cukru we krwi.
Jeśli w tym momencie poziom cukru we krwi będzie wyższy lub równy 130 mg/dl lub 140 mg/dl, przeprowadzony zostanie drugi test kontrolny w innym dniu. Próg, od którego należy to ustalić, ustala lekarz.

Podczas drugiego badania, lekarz zacznie od sprawdzenia poziomu cukru we krwi na czczo.
Poprosi Cię o wypicie roztworu zawierającego 100 g cukru.
Po jednej, dwóch i trzech godzinach zbadają poziom cukru we krwi.
Prawdopodobnie zdiagnozuje u Ciebie cukrzycę ciążową, jeśli będziesz miała co najmniej dwie z poniższych wartości:

poziom cukru we krwi na czczo większy lub równy 95 mg/dl lub 105 mg/dl
jednogodzinny poziom cukru we krwi jest większy lub równy 180 mg/dl lub 190 mg/dl
dwugodzinne stężenie cukru we krwi jest większe lub równe 155 mg/dl lub 165 mg/dl
trzygodzinny poziom cukru we krwi jest wyższy lub równy 140 mg/dl lub 145 mg/dl
 

Czy należy się również martwić o cukrzycę typu 2?

ADA zachęca również lekarzy do badania kobiet pod kątem cukrzycy typu 2 na początku ciąży. Jeśli masz czynniki ryzyka dla cukrzycy typu 2, Twój lekarz prawdopodobnie zbada Cię pod tym kątem podczas pierwszej wizyty prenatalnej.

Te czynniki ryzyka obejmują:

  • nadwagę
  • siedzący tryb życia
  • wysokie ciśnienie krwi
  • niski poziom dobrego cholesterolu (HDL) we krwi
  • wysoki poziom trójglicerydów we krwi
  • cukrzyca w wywiadzie rodzinnym
  • cukrzycę ciążową, stan przedcukrzycowy lub objawy insulinooporności w przeszłości
  • urodziłaś wcześniej dziecko, które ważyło więcej niż 9 funtów
  • pochodzenie afrykańskie, rdzennie amerykańskie, azjatyckie, z wysp Pacyfiku lub latynoskie

Czy istnieją różne formy cukrzycy ciążowej?

Cukrzycę ciążową dzieli się na dwie kategorie.

Klasa A1 opisuje cukrzycę ciążową, która może być kontrolowana jedynie poprzez dietę. Osoby z cukrzycą ciążową klasy A2 będą potrzebowały insuliny lub leków doustnych, aby kontrolować swój stan.

Jak leczy się cukrzycę ciążową?

Jeśli zdiagnozowano u ciebie cukrzycę ciążową, twój plan leczenia będzie zależał od poziomu cukru we krwi w ciągu dnia.

W większości przypadków lekarz zaleci badanie poziomu cukru we krwi przed i po posiłkach oraz kontrolowanie stanu zdrowia poprzez zdrową dietę i regularne ćwiczenia fizyczne.

W niektórych przypadkach może również dodać zastrzyki z insuliny, jeśli jest to konieczne. Według Mayo Clinic, tylko 10 do 20 procent kobiet z cukrzycą ciążową potrzebuje insuliny, aby pomóc kontrolować poziom cukru we krwi.

Jeśli lekarz zachęci Cię do monitorowania poziomu cukru we krwi, może zaopatrzyć Cię w specjalne urządzenie monitorujące poziom glukozy.

Może on również przepisać Ci zastrzyki z insuliny do czasu porodu. Zapytaj swojego lekarza o właściwe rozłożenie w czasie wstrzyknięć insuliny w stosunku do posiłków i ćwiczeń fizycznych, aby uniknąć niskiego poziomu cukru we krwi.

Lekarz może również powiedzieć, co robić, jeśli poziom cukru we krwi spada zbyt nisko lub jest stale wyższy niż powinien.