Ile przystawek należy podać przed obiadem?
Przystawki podawane przed bufetem lub pełną kolacją są OPCJONALNE. One tylko wypełniają miejsce, pomagając naprawdę głodnym i gościom, którzy cieszą się koktajlami. Zmniejszają spożycie jedzenia na kolację, ale tylko o 10%. Jeżeli ty wybierasz słuzyć apetizer, rozważasz co słuzyć przy następujący posiłkiem i próbujesz wybierać uzupełniającego jedzenie. Ułatwiaj sobie pracę, wybierając przedmioty, które możesz przygotować z wyprzedzeniem i łatwo podać.
Nie musisz podawać dużej różnorodności ani dużych ilości; 6-8 "kęsów" lub porcji smakowych na osobę w ciągu godziny to wartość orientacyjna. Caterers często planują minimum 4 różne wybory dla grup 25-100 lub więcej, dodając dodatkowy wybór dla każdych 25 osób.
Dobra zasada kciuka dla przyjęcia obiadowego, pozwala na 6 przystawek na osobę. W przypadku przyjęcia koktajlowego należy rozważyć przygotowanie 12 przystawek na osobę.
Co należy podać i dlaczego?
Warzywa, krakersy, frytki są niedrogimi wypełniaczami wyboru przystawek. Wypełniają one ludzi i dobrze się przechowują, jeśli nie są używane. Pamiętaj, aby podać przynajmniej jeden smaczny dip. Marynowane warzywa stanowią atrakcyjną alternatywę dla zwykłych półmisków z marchewkami, kalafiorem i sosem z granatów.
Ludzie zjedzą mniej, jeśli będą musieli sami przygotować swoje przystawki. Kawałki sera, kulki serowe i samodzielnie przygotowane kanapki znikają wolniej niż kostki sera i gotowe kanapki do herbaty. Spróbuj pozwolić na trochę dodatkowej przestrzeni do serwowania, ponieważ ludzie będą gromadzić się wokół tych stacji.
Z wyjątkiem kilku wysoce pożądanych pozycji, takich jak krewetki, rostbef i kawior, im więcej wyborów dodasz, tym mniejsza ilość każdej pozycji będzie potrzebna. W miarę dodawania kolejnych pozycji do menu, zmniejszaj odpowiednio ilość każdej z nich.
Cieńsze plasterki mięsa, sery, warzywa i owoce, dają więcej porcji na funt.
Udekoruj swoje talerze i półmiski atrakcyjnie, zieloną sałatą, jarmużem, pietruszką i jadalnymi kwiatami.
Użyj wykałaczek i małych szaszłyków, aby stworzyć ciekawe prezentacje. Cienkie precle na patyku to przydatne szpikulce do kąsków sera i innych suchych elementów.
Jajka na parze, wędzony łosoś lub ostrygi, malutkie kanapki z otwartą buzią są łatwe i atrakcyjne.
Klopsiki lub maleńkie kiełbaski w sosie lub gorącym smarowidle do maczania mogą być serwowane w naczyniu żaroodpornym lub naczyniu crock/wolnowarze.
Nie próbuj indywidualnych gorących przystawek, chyba że masz odpowiednią przestrzeń w piekarniku i pomoc. Jeżeli ty możesz tylko gotować patelnię 20 przy jeden czasie i each patelnia bierze 20 minut, no są praktyczni dla wielkich partii. Posiadanie równej liczby gorących i zimnych pokarmów dostępnych jest również pomocne, aby podczas gdy jedna przystawka jest podgrzewana w piekarniku, zimna może krążyć, utrzymując każdego nibbling szczęśliwie.
Komentarze (0)