Ile przystawek należy przygotować na osobę na kolację lub przyjęcie koktajlowe?

Udostępnij

Ile przystawek należy podać przed obiadem?

Przystawki podawane przed bufetem lub pełną kolacją są OPCJONALNE. One tylko wypełniają miejsce, pomagając naprawdę głodnym i gościom, którzy cieszą się koktajlami. Zmniejszają spożycie jedzenia na kolację, ale tylko o 10%. Jeżeli ty wybierasz słuzyć apetizer, rozważasz co słuzyć przy następujący posiłkiem i próbujesz wybierać uzupełniającego jedzenie. Ułatwiaj sobie pracę, wybierając przedmioty, które możesz przygotować z wyprzedzeniem i łatwo podać.

Nie musisz podawać dużej różnorodności ani dużych ilości; 6-8 "kęsów" lub porcji smakowych na osobę w ciągu godziny to wartość orientacyjna. Caterers często planują minimum 4 różne wybory dla grup 25-100 lub więcej, dodając dodatkowy wybór dla każdych 25 osób.

Dobra zasada kciuka dla przyjęcia obiadowego, pozwala na 6 przystawek na osobę. W przypadku przyjęcia koktajlowego należy rozważyć przygotowanie 12 przystawek na osobę.

Co należy podać i dlaczego?

Warzywa, krakersy, frytki są niedrogimi wypełniaczami wyboru przystawek. Wypełniają one ludzi i dobrze się przechowują, jeśli nie są używane. Pamiętaj, aby podać przynajmniej jeden smaczny dip. Marynowane warzywa stanowią atrakcyjną alternatywę dla zwykłych półmisków z marchewkami, kalafiorem i sosem z granatów.

Ludzie zjedzą mniej, jeśli będą musieli sami przygotować swoje przystawki. Kawałki sera, kulki serowe i samodzielnie przygotowane kanapki znikają wolniej niż kostki sera i gotowe kanapki do herbaty. Spróbuj pozwolić na trochę dodatkowej przestrzeni do serwowania, ponieważ ludzie będą gromadzić się wokół tych stacji.

Z wyjątkiem kilku wysoce pożądanych pozycji, takich jak krewetki, rostbef i kawior, im więcej wyborów dodasz, tym mniejsza ilość każdej pozycji będzie potrzebna. W miarę dodawania kolejnych pozycji do menu, zmniejszaj odpowiednio ilość każdej z nich.

Cieńsze plasterki mięsa, sery, warzywa i owoce, dają więcej porcji na funt.

Udekoruj swoje talerze i półmiski atrakcyjnie, zieloną sałatą, jarmużem, pietruszką i jadalnymi kwiatami.

Użyj wykałaczek i małych szaszłyków, aby stworzyć ciekawe prezentacje. Cienkie precle na patyku to przydatne szpikulce do kąsków sera i innych suchych elementów.
Jajka na parze, wędzony łosoś lub ostrygi, malutkie kanapki z otwartą buzią są łatwe i atrakcyjne.

Klopsiki lub maleńkie kiełbaski w sosie lub gorącym smarowidle do maczania mogą być serwowane w naczyniu żaroodpornym lub naczyniu crock/wolnowarze.

Nie próbuj indywidualnych gorących przystawek, chyba że masz odpowiednią przestrzeń w piekarniku i pomoc. Jeżeli ty możesz tylko gotować patelnię 20 przy jeden czasie i each patelnia bierze 20 minut, no są praktyczni dla wielkich partii. Posiadanie równej liczby gorących i zimnych pokarmów dostępnych jest również pomocne, aby podczas gdy jedna przystawka jest podgrzewana w piekarniku, zimna może krążyć, utrzymując każdego nibbling szczęśliwie.