Szukasz sposobów na bezbolesne ograniczenie cukru w diecie Twojego dziecka? Skorzystaj z tych pięciu prostych sztuczek, które pozwolą zachować smak, ale obniżyć ilość cukru.
Większość dzieci (w tym moje) uwielbia cukier. Ale większość z nich dostaje go o wiele za dużo. Cukier dodany, czyli taki, który dodawany jest przez producentów, pochodzi z typowych produktów, takich jak napoje gazowane, słodycze i desery. Ale wiele podstawowych produktów w diecie dzieci również zawiera cukier dodany - nawet pozornie zdrowe rzeczy, takie jak jogurt i pełnoziarniste płatki śniadaniowe.
Problem polega na tym, że przy tak dużej ilości pokarmów i napojów zawierających dodatek cukru, dzieci zaczynają oczekiwać, że wszystko będzie słodkie. A kiedy ząb słodkości jest podsycany przez hiper-słodkie rzeczy, łagodniejsze pokarmy, takie jak warzywa (a nawet niesłodzone napoje, takie jak woda) mogą stracić na atrakcyjności.
Tak więc zmniejszenie ilości dodawanego cukru w diecie dziecka ma sens, zarówno dla jego zdrowia, jak i preferencji smakowych. Możesz kupować niesłodzone produkty i napoje i słodzić je samodzielnie (lub podawać je bez cukru). Możesz też stosować podejście stopniowe, które sprawdza się w przypadku dzieci przywiązanych do swoich ulubionych produktów.
Jednym ze sposobów na to jest przejście na "półsłodycze": Połącz słodkie jedzenie i napoje z ich niesłodzonymi odpowiednikami. W ten sposób znacznie zmniejszysz całkowitą ilość dodawanego cukru, ale zachowasz część słodkiego smaku. Gdy dzieci przyzwyczają się do mniej słodkiego smaku, można nawet przejść na wersję niesłodzoną (lub dodawać owoce lub odrobinę miodu do takich produktów jak płatki śniadaniowe i jogurt).
Oto jeden z tych, które ostatnio robiłam:
Istnieje wiele sposobów na wykorzystanie tej sztuczki do obniżania poziomu cukru. Czy używasz tej metody "na pół gwizdka"? Powiedz mi!
[clickToTweet tweet="5 Ways to Cut Sugar (Painlessly!) From Your Child's Diet" quote="5 Ways to Cut Sugar (Painlessly!) From Your Child's Diet"]
Komentarze (0)