3 błędy, których należy unikać przy wynajmowaniu firmy cateringowej na imprezę

Udostępnij

Jeśli jesteś jak większość ludzi, perspektywa organizacji imprezy - czy to ślub, urodziny lub inne specjalne wydarzenie - może być stresujące. Jest tyle szczegółów do ogarnięcia. Chcesz mieć pewność, że wszystko przebiega sprawnie, aby Twoi goście mogli się zrelaksować i cieszyć świąteczną atmosferą. Ostatnią rzeczą, której potrzebujesz są opóźnienia, błędy i niespodziewane problemy - a przecież właśnie takie rzeczy często się zdarzają.

Catering jest, oczywiście, jednym z centralnych (jeśli nie centralnym) aspektem rzucania dużej imprezy na specjalną okazję. Kiedy jedzenie i obsługa kelnerska są doskonałe, umysły ludzi są ustawione na luzie. Ale kiedy catering idzie źle, może rzucić cień na wydarzenie, pozostawiając Ciebie i Twoich gości niezadowolonych z tego, jak rzeczy się skończyły.

Jak więc zapewnić, że Twoje wydarzenie jest obsługiwane na najwyższym profesjonalnym poziomie i zgodnie z Twoją dokładną specyfikacją? Pierwszym i najważniejszym krokiem jest znalezienie renomowanej firmy. Aby to zrobić, warto wiedzieć o następujących błędach, które ludzie często popełniają przy zatrudnianiu profesjonalnej firmy cateringowej. W ten sposób będziesz wiedział, czego unikać.

1. Zatrudnianie firmy ze słabo wyszkolonym personelem

Niektóre firmy nie traktują biznesu gastronomicznego tak poważnie, jak powinny. W rzeczywistości jest to wysoce wyspecjalizowany handel, który wymaga zdyscyplinowanego szkolenia. Czy chciałbyś, aby ludzie, którzy nie zostali profesjonalnie przeszkoleni, byli cateringiem na twoim weselu? Od transportu i konfiguracji sprzętu do ustawienia stołów i przygotowania linii serwowania, trzeba pracowników, którzy są szczegółowo zorientowane i zobowiązała się do profesjonalizmu. To przychodzi tylko poprzez kulinarne i logistyczne szkolenia dla wszystkich członków personelu. Większość renomowanych firm cateringowych ma zespoły, które są prowadzone i szkolone przez absolwentów instytucji kulinarnych. Im więcej szkoleń firma zapewnia swoim pracownikom, tym lepsze będą Twoje wyniki.

Wskazówka: Przed zatrudnieniem firmy cateringowej, upewnij się, że pytasz o to, kto faktycznie będzie cateringiem twojego wydarzenia i jakie mają szkolenia.

2. Nie bycie na tej samej stronie

Być może zgodziłeś się na menu, ale czy twoi dostawcy usług cateringowych zadali sobie trud, aby naprawdę zrozumieć rodzaj wydarzenia, które organizujesz? Czy są świadomi wystroju, stylu, miejsca i elementów tematycznych związanych z imprezą? Jeśli firma wydaje się mało zainteresowana tymi szczegółami, lepiej poszukać gdzie indziej. Skup się na firmach cateringowych, które wkładają dodatkowy wysiłek w zrozumienie Twojego wydarzenia, aby ich usługi były na miejscu.

Wskazówka: Znajdź firmę, która chce wiedzieć wszystko o twoim wydarzeniu i rozważ spotkanie lub telekonferencję pomiędzy twoim cateringiem a innymi profesjonalistami, którzy będą pomagać przy twoim wydarzeniu.

3. Nie przywiązuje wagi do składników

Twoja firma cateringowa może robić wszystko dobrze pod względem obsługi i prezentacji, ale jeśli jedzenie nie przekracza oczekiwań, ty i twoi goście to zauważą. Dlatego tak ważne jest, aby znaleźć firmę, która przywiązuje wagę do najlepszych składników, produktów i preparatów. Jeśli chodzi o imprezy cateringowe, jakość w każdym calu jest jedyną drogą do celu.

Wskazówka: Przed podpisaniem jakiejkolwiek umowy upewnij się, że firma cateringowa wie, jak ważna jest dla Ciebie jakość składników. Poproś o wyjaśnienie, skąd pochodzą składniki i jak przygotowywane są potrawy.

Dokonanie najlepszego wyboru dla Twojej imprezy

Wybór firmy cateringowej na Twoje specjalne wydarzenie nie musi być stresujący. Jeśli zadasz właściwe pytania i będziesz pamiętać o tych wspólnych błędach podczas badania opcji cateringowych, będziesz w stanie uniknąć tych niechcianych niespodzianek i cieszyć się imprezą.

Powodzenia z cateringiem!