Paleo Trufle z ciemnej czekolady

Udostępnij

Kontynuując ten tydzień totalnej dekadencji, przedstawiam Wam jeden z moich osobistych ulubionych przysmaków na całym świecie: trufle.

Kiedy są dobrze przyrządzone, trufle są rzeczywiście czystym przysmakiem: są bogate, kremowe i tak aksamitne. I praktycznie rozpływają się w momencie, gdy trafiają na język.

Dla mnie dobra trufla to nic innego jak wysokiej jakości ganache z ciemnej czekolady zwinięte w kulkę i pokryte miękką czekoladową skorupką.

Oczywiście, istnieje wiele różnych odmian, zwłaszcza jeśli chodzi o smak, ale ja uważam, że prawdziwym, oryginalnym aromatem trufli jest pomarańcza. I cóż, czekolada z pomarańczą jest również moim ulubionym połączeniem smakowym, więc nie jestem zbyt skłonna, by z tym zadzierać, jeśli wiecie, co mam na myśli.

 

To była wieczność, odkąd ostatnio zrobiłem trufle, ale na szczęście dla Ciebie, w tym roku, czułem się jak robienie partii i, podobnie jak z resztą moich Holiday Decadent Creations, zachować je całkowicie rafinowany cukier darmo i paleo przyjazny.

Szczerze mówiąc, wiedziałem, że to zadziała dobrze, ale wynik znacznie przekroczył moje oczekiwania. Te dzieci są po prostu szalone.

Orgazm w pudełku. To jest to, czym one są. I na szczęście dla Ciebie, mam zamiar pokazać Ci, jak zrobić własne!

 

Zacznij od bardzo drobnego posiekania pasty z kakao.

Moim ulubionym narzędziem do tego celu jest długi, ząbkowany nóż. Może brzmi to zaskakująco, ale działa świetnie, zaufaj mi!

Wlej gotującą się śmietankę na drobno posiekaną pastę z kakao.

Nie zapomnij usunąć pustych strączków wanilii!

 

Delikatnie mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści, a masa stanie się kremowa.

 

Jakby nie było to wystarczająco piękne, dodajmy do tego odrobinę ghee.

Wymieszaj i odstaw do lodówki na około 30 minut.

 

Używając małej, sprężynowej gałki do lodów, nabierz małe kulki z masy czekoladowej...

 

...i umieścić je na blasze do pieczenia, która została wyłożona papierem pergaminowym...

 

...a następnie uformuj je w idealne małe kule, wałkując je między dłońmi.

Działaj szybko, bo nie chciałbyś, żeby czekolada roztopiła się w twoich rękach, prawda?

Oto krótka wskazówka, której nauczyłam się jeszcze w szkole: podczas pracy z czekoladą warto pracować w "chłodnym" otoczeniu. To nie jest zły pomysł, aby zmniejszyć temperaturę o jeden lub dwa stopnie. Tak tylko mówię, wiesz!

 

Zdejmij schłodzone trufle z blachy do pieczenia i ustaw tacę chłodniczą z drobnymi oczkami tuż nad papierem pergaminowym.

Zanurz trufle jedna po drugiej w roztopionej masie czekoladowej i umieść je na tacy, aby ociekły. Przełóż je do lodówki, aby zastygły, a następnie powtórz proces jeszcze raz!

 

Jeśli zostało Ci trochę roztopionej czekolady, posyp nią gotowe trufle, aby stworzyć uroczy, mały wzór.

Możesz chcieć być bardziej cierpliwy niż ja i dać jej jeszcze kilka minut, aby miała szansę zgęstnieć zanim zaczniesz ją nakładać...

 

Kiedy Twoje trufle będą już całkowicie zastygnięte, wrzuć je do miski pełnej kakao w proszku, poruszaj nimi trochę, aby całkowicie je pokryć...

 

...a następnie wyjmij je. Potrząśnij nimi, aby usunąć nadmiar...

 

...i na koniec umieść gotowe trufle w małych papierowych kubeczkach.

I VOILÀ! Tak po prostu, skończyłeś!

 

Czekajcie! Jeszcze nie skończyliśmy. Widzisz te rzeczy? Cokolwiek zrobisz, NIE wyrzucaj tego.

To jest czysty krach. Zeskrob to szpatułką i zachowaj do schrupania na później...

Zaufaj. Podziękujesz mi!

 

W porządku, teraz już naprawdę skończyłeś.

I oto masz.

Właśnie zrobiłeś PRAWDZIWE trufle, tak jak robią to profesjonaliści. Bez żadnych bzdur, których używają profesjonaliści.

 

Poważnie. Spójrz tylko na tę konsystencję. Wystarczająco kremowa dla ciebie?

Te maleństwa dosłownie rozpływają się w ustach. I między palcami też. Nie trzymaj ich zbyt długo, ostrzegam.

W porządku, to wystarczająco dużo pokus na jeden dzień...

Umieść swoje czekoladki w cute little box teraz i przygotuj się do akcji. Przynieś je na następną imprezę i jestem pewien, że zrobisz mnóstwo przyjaciół.

Będziesz gwiazdą wieczoru!

 

 

Część I

  • 9 uncji organicznej pasty z surowego kakao
  • 1/4 szklanki czystego syropu klonowego, klasy B lub Canada Medium
  • 3/4 filiżanki pełnotłustego mleka kokosowego z puszki
  • 1 laska wanilii, nasiona wyskrobane
  • 1 szczypta soli himalajskiej
  • 1/4 szklanki ghee
  • 3-6 kropli pomarańczowego olejku eterycznego, do smaku (opcjonalnie)

Część II

  • 3,5 uncji organicznej pasty z surowego kakao
  • 3 łyżki oleju kokosowego, roztopionego
  • 2 łyżki niepasteryzowanego miodu
  • 1 szczypta soli himalajskiej
  • Około filiżanki surowego kakao w proszku do obtoczenia trufli

INSTRUKCJA:

  • Posiekaj pastę kakaową bardzo, BARDZO drobno i umieść ją w średniej wielkości misce do mieszania.

  • Doprowadzić do powolnego gotowania na średnim ogniu syrop klonowy, mleko kokosowe, sól i wyskrobane nasiona wanilii (możesz również wrzucić tam pusty strąk, aby nadać więcej smaku; upewnij się tylko, że usuniesz go, kiedy będziesz polewać nim czekoladę).

  • Jak tylko kremowa mieszanka zacznie się gotować, wlej ją do posiekanej czekolady i delikatnie mieszaj, aż się całkowicie rozpuści i będzie gładka. Dodaj ghee i olejek eteryczny i mieszaj, aż dobrze się połączą.

  • Umieść czekoladę w lodówce, aby stwardniała, około 30 minut lub więcej.

  • Używając małej gałki do lodów (mniej więcej wielkości kulki do melona), nabierz małe kulki z masy czekoladowej i umieść je na blasze wyłożonej papierem pergaminowym, a następnie uformuj je w idealne małe kule, tocząc je między dłońmi.

  • Włóż je do lodówki, aby się schłodziły, podczas gdy Ty będziesz pracować nad polewą czekoladową.

  • Rozpuść pastę z kakao w mikrofalówce w 20-30 sekundowych odstępach i mieszaj przez równą ilość czasu pomiędzy kolejnymi odstępami, aż do całkowitego rozpuszczenia.

  • Kiedy czekolada jest już całkowicie rozpuszczona, dodaj miód, olej kokosowy i szczyptę soli i mieszaj delikatnie aż do uzyskania gładkiej masy.

  • Zdejmij trufle z blachy i ustaw blachę do chłodzenia o drobnych oczkach tuż nad papierem pergaminowym. Zanurzaj trufle pojedynczo w roztopionej czekoladzie i układaj na tacy, aby ociekły. Włóż je z powrotem do lodówki, aby zastygły na 10-15 minut, a następnie zanurz je po raz drugi. Włóż je do lodówki jeszcze raz, aż do całkowitego zastygnięcia.

  • Jeśli zostało Ci trochę roztopionej czekolady, posyp nią gotowe trufle, aby stworzyć uroczy, mały wzór.

  • Kiedy Twoje trufle będą już całkowicie zastygnięte, wrzuć je do miski pełnej kakao w proszku, poruszaj nimi trochę, aby całkowicie je pokryć, a następnie wyjmij. Potrząśnij nimi, aby usunąć nadmiar i umieść je w małym papierowym kubeczku.

  • Przechowywane w chłodnym i suchym miejscu, w szczelnym pojemniku, zachowają trwałość przez kilka tygodni.