Nie śmiej się, dobrze? Wiem, że mój bundt wygląda trochę dziwnie... Ale to nie moja wina, tylko patelni! Co jest z producentami, którzy tworząc patelnie do tortów Bundt, dają ciasta przypominające gigantyczne pączki? Serio, co oni sobie myślą? Jeśli chciałabym mieć gigantycznego pączka, kupiłabym patelnię do "gigantycznego pączka". Nie patelnię do ciasta bundt. Wow, co za rozczarowanie. Tak bardzo się na nią cieszyłam. Nie robiłam bundta od lat i z niecierpliwością czekałam, aż uda mi się rozłożyć to piękne, głęboko pofałdowane, krzywe i wyboiste ciasto... i oto co dostałam. Pfft. Nie wiem jak Wy, ale ja lubię, gdy moje ciasta Bundt mają piękne, głębokie i dobrze zaznaczone kształty. Moje królestwo za jedno z tych maleństw! Ale hej, nie wszystko stracone! Choć byłam wyraźnie rozczarowana wyglądem mojego ciasta, nie mogę powiedzieć tego samego o moich wrażeniach z testu smaku! O Boże, czyż nie spełniło ono moich oczekiwań i jeszcze czegoś więcej!
To ciasto NAPRAWDĘ jest najlepsze! Mówimy o gęstym i obłędnie krówkowym cieście. Panie zmiłuj się nade mną! To naprawdę ma najbardziej niesamowitą konsystencję, przysięgam. Nawet moja córka tak powiedziała. Właściwie, to ona powiedziała to pierwsza! Powiedziała, że to mój najlepszy sukces w odtworzeniu "prawdziwej" tekstury ciasta do tej pory. A smak jest po prostu nie z tego świata! Nie będę was okłamywać, buraki naprawdę błyszczą. Naprawdę je czuć... nie można udawać, że ich tam nie ma. Ale one tak dobrze współgrają z czekoladą! W rzeczywistości, myślę, że byłabym rozczarowana, gdybym nie poczuła buraków w tym cieście. Celowo wybrałam surowe, nieobrane buraki, aby uzyskać jak najwięcej koloru, smaku i wilgoci, jak to tylko możliwe, a także wszystkich cennych składników odżywczych, które to wspaniałe rubinowe warzywo ma do zaoferowania. Myślę, że moja decyzja naprawdę się opłaciła. Jeśli tak jak ja, cenicie buraki na maksa, zakochacie się w tym cieście do szaleństwa. A tak na poważnie, pozwólcie, że zapytam Was o to. Czy kiedykolwiek wcześniej w swoim życiu jadłeś ciasto, w którym lukier był tak zdrowy, że chciałbyś dodać go więcej, ponieważ był tak dobry dla ciebie? No cóż, właśnie na takie patrzycie! Ale zdecydowanie polecam spróbować go zamiast tylko patrzeć na niego, bo szczerze mówiąc, smakuje o wiele lepiej niż wygląda. ????
550 g surowych buraków, bez skórki, startych na tarce1 szklanka niesłodzonego sosu jabłkowego¾ szklanki pasty daktylowej, 150g1 szklanka maślanki2 jajka½ szklanki białek ekstrakt waniliowySkładniki suche275 g mąki orkiszowej, 1¾ szklanki70 g mąki arrowroot, ½ filiżanki ¾ filiżanki ciemnego kakao w proszku2 łyżki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej½ łyżeczki soli1 łyżeczka mielonego cynamonu½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowejLodówka2 miarki białka serwatkowego o smaku waniliowym2 miarki zwykłego białka serwatkowego w proszku¼ filiżanki pasty daktylowej¼ filiżanki kakao w proszku¼ filiżanki jogurtu3 łyżki pasteryzowanych białek jajLukrowanie2-3 łyżki surowych płatków kakaowychPrzygotowanie ciastaPrzygotuj piekarnik do 375F i posmaruj formę do pieczenia bundt cake sprayem do pieczenia.W dużej misce połącz suche składniki i ubijaj, aż dobrze się połączą. Wlej do suchych składników i wymieszaj drewnianą łyżką lub szpatułką, aż do połączenia. Wlej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez 30-35 minut lub do momentu, kiedy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta.Studzić przez 5 minut, następnie przełożyć na stojak do studzenia i całkowicie ostudzić. Do lukru Dodać pastę daktylową, jogurt i białka do miski i wymieszać trzepaczką do uzyskania gładkiej masy i dobrego połączenia. Dodać kakao w proszku i ponownie wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Odstawić na minutę, a następnie ponownie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Ostudzone ciasto przełożyć na talerz i polać lukrem, pozwalając mu ściekać po bokach. Udekorować surowymi płatkami kakaowymi.
Komentarze (0)