Keto migdałowo czekoladowe ciasteczka

Udostępnij

Zdecydowałem się nie dodawać do nich cukru, ponieważ obecnie stosuję dietę keto, potrzebowałem zabawnego i smacznego sposobu na zwiększenie spożycia tłuszczu bez rozbijania mojego banku węglowodanów. I nie używam sztucznych słodzików, takich jak Erytrytol, Ksylitol czy inne rzeczy, które kończą się na OL. Wolałbym zachować moje jedzenie czyste, dziękuję bardzo!

Zamiast tego, co zdecydowałem się zrobić, to dodać trochę cynamonu i kilka kropli czystego ekstraktu migdałowego, aby pomóc stworzyć iluzję słodkości ... ale iluzja jest raczej słaby, weź moje słowo na to!

Nie trzeba dodawać, że te bomby tłuszczowe są naprawdę dla wyszkolonego podniebienia i dla prawdziwego miłośnika ciemnej czekolady. Jeśli jednak chcesz je zrobić i czujesz, że naprawdę musisz je osłodzić, przypuszczam, że możesz dodać aż jedną łyżkę stołową surowego miodu na warstwę bez zbytniego wpływu na ostateczną konsystencję. Możesz też użyć dobrej jakości 70% ciemnej czekolady zamiast pasty czekoladowej. Nadal nie będą one super słodkie, ale przynajmniej będą miały jakąś nutę słodyczy do nich.

Ale jeśli ty też zostały następujące keto diety i są trochę zmęczony jedzenia majonezu przez łyżkę, te dzieci mogą bardzo dobrze mieć swoje imię na nim!

 

Są też zaskakująco łatwe do zrobienia.

Na początek będziesz potrzebować foremek do muffinów. Zdecydowanie zalecam, abyś użył albo papierowej odmiany pergaminowej, albo jeszcze lepiej, zainwestował w silikonowe kubeczki. Te po prostu nie mogą być pobite, zwłaszcza jeśli chodzi o projekty takie jak ten. Nic się do nich nie przykleja, można je myć w zmywarce, a co więcej, są tak wytrzymałe, że nie trzeba ich nawet umieszczać w formie do muffinów. Same doskonale utrzymują swój kształt. To oznacza idealnie ukształtowane muffiny lub czekoladowe kubeczki!

Kiedy kubki są już gotowe, musisz roztopić masę czekoladową, dodać do niej trochę roztopionego oleju kokosowego, odrobinę cynamonu i ekstraktu migdałowego, a następnie rozdzielić ją równo pomiędzy kubki. Odstaw do lodówki, aby zastygła, podczas gdy ty będziesz pracować nad kolejną warstwą.

 

Do drugiej warstwy dodaj naturalne masło migdałowe (lub jakiekolwiek inne naturalne masło orzechowe, które lubisz lub masz pod ręką), mielony cynamon i więcej roztopionego oleju kokosowego.

Wymieszaj do połączenia, a następnie wylej tę niebiańską mieszankę na zastygniętą czekoladę. Odeślij kubki z powrotem do lodówki, aż nowa warstwa stwardnieje, około 5 do 10 minut.

 

Podczas gdy filiżanki są zajęte ujędrnianiem, wymieszaj 1/2 filiżanki kremowego masła kok osowego z 1/4 filiżanki roztopionego oleju kokosowego i mieszaj, aż dobrze się połączy.

Delikatnie nałóż łyżką tę mieszankę na warstwę masła migdałowego.

 

Udekoruj każdy kokosowy kubek całym surowym migdałem lub szczyptą opiekanych płatków kokosowych, a następnie odeślij z powrotem do lodówki, aby masa zastygła, przynajmniej na godzinę.

 

Widzisz, jak doskonale się formują, kiedy używasz silikonowych kubeczków? Plus, one wychodzą stamtąd tak łatwo, zbyt. Czy mówiłam, że są całkowicie warte inwestycji? Totalnie!

 

Pozwólcie, że powiem Wam, że te maleństwa spełniają rolę, do której zostały stworzone do absolutnej perfekcji! Nawet czasami żałuję, że nie mogę sobie pozwolić na zjedzenie więcej niż jednego dziennie...

Szczerze mówiąc, kiedy już przyzwyczaisz się do niejedzenia cukru, te smakują jak prawdziwy przysmak, przysięgam!

 

Ponieważ planuję dać temu keto co najmniej 12 tygodni, myślę, że możecie się spodziewać, że w ciągu najbliższych kilku tygodni zobaczycie tu jeszcze kilka podobnych przepisów na "bomby tłuszczowe"...

Mam już przepis na Matcha Coconut Fat Bombs w rurze, i pracuję nad pysznym Matcha i Pistachio Keto Ice Cream (bardzo wysokiej zawartości tłuszczu, ale bez cukru i nabiału, oczywiście) . Mam nadzieję, że wyjdzie świetnie, więc będę mogła podzielić się przepisem z Wami wszystkimi!

Zaczynam myśleć, że ta dieta keto nie jest przecież taka zła...

 

SKŁADNIKI

Warstwa dolna

  • 1/2 szklanki pasty z kakao, drobno posiekanej*
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka wanilii w proszku
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu cejlońskiego
  • 2-3 krople czystego ekstraktu migdałowego

Warstwa środkowa

  • 1/2 filiżanki naturalnego masła migdałowego
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu cejlońskiego

Górna warstwa

  • 1/4 szklanki olejukokosowego
  • 1/2 szklanki kremowego masła kokosowego lub zrób własne

Ozdoba

  • Całe surowe migdały
  • Prażone płatki kokosowe

INSTRUKCJA:

  • Wypełnij patelnię do muffinów dużymi papierowymi kub kami z pergaminu lub jeszcze lepiej, silikonowymi kubkami.

  • Roztop 3/4 szklanki oleju kokosowego używając preferowanej metody. Ja lubię topić swój w mikrofalówce, co zajmuje tylko kilka sekund (to znaczy, jeśli nie jest już w stanie płynnym, co ma tendencję do bycia w miesiącach letnich).

  • W małej misce do mieszania (najlepiej takiej, która jest wyposażona w dzióbek) rozpuść pastę kakaową w mikrofalówce w 20-30 sekundowych odstępach i dobrze wymieszaj przez równą ilość czasu pomiędzy każdą sesją topienia, aż nie będzie żadnych grudek; wymieszaj 1/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego, a także cynamon, wanilię w proszku i ekstrakt migdałowy. Delikatnie wymieszaj, aż do całkowitego połączenia.

  • Podziel roztopioną czekoladę równo pomiędzy 12 foremek do muffinów i wstaw do lodówki do zastygnięcia na około 5 minut.

  • Tymczasem, w innej misce, dodaj masło migdałowe (lub jakiekolwiek inne naturalne masło orzechowe, które lubisz), mielony cynamon i 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego. Wymieszaj, aby połączyć, a następnie wylej tę niebiańską mieszankę na ustawioną czekoladę. Wyślij kubki z powrotem do lodówki, aż nowa warstwa się ustali, około 5 do 10 minut ponownie.

  • Podczas gdy filiżanki są zajęte ujędrnianiem, dodaj 1/2 filiżanki kremowego masła kokosowego do miski, w której roztopiłeś olej kokosowy (powinno pozostać w niej 1/4 filiżanki oleju) i mieszaj, aż dobrze się połączy.

  • Delikatnie nałóż łyżką tę mieszankę na warstwę masła migdałowego, a następnie udekoruj każdą filiżankę całym migdałem lub szczyptą opiekanych płatków kokosowych.

  • Odstaw z powrotem do lodówki, aby masa zastygła, przynajmniej na godzinę.

  • Ciasto może być przechowywane przez kilka tygodni w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.