Kokosowe Magiczne Brownie Bars

Udostępnij

SKŁADNIKI

Na dolną warstwę

  • 1/3 szklanki pasty daktylowej
  • ½ dojrzałego awokado
  • 3 jajka, ubite
  • 2 łyżki stołowe niepasteryzowanego płynnego miodu
  • 1 łyżka czystego ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • ¼ szklanki niesłodzonego ciemnego kakao w proszku
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki śmietany kwarcowej
  • szczypta soli himalajskiej lub drobnej soli morskiej
  • 50 g orzechów makadamia, posiekanych

Na górną warstwę

  • 1½ szklanki niesłodzonego, rozdrobnionego orzecha kokosowego, upewnij się, że nie zawiera siarczynów
  • 2 łyżki oleju kokosowego extra vergine, roztopionego
  • 2 łyżki zmiękczonego masła kokosowego
  • 2 białka jaj, ubite
  • 1 łyżka niepasteryzowanego płynnego miodu

Ozdoba

  • 30 g opiekanych orzechów pekan

Na mżawkę

  • 1 łyżka ciemnego kakao w proszku
  • 1 łyżka oleju kokosowego extra vergine, roztopionego
  • 1 łyżka niepasteryzowanego płynnego miodu

INSTRUKCJA:

  • Rozgrzej piekarnik do 365F. Lekko posmaruj olejem kokosowym kwadratową formę do pieczenia o średnicy 9 cali i wyłóż ją papierem pergaminowym, zostawiając tyle, by wystawał poza boki.

  • W misce robota kuchennego połącz pastę daktylową, awokado, jajka, miód i wanilię i przetwarzaj, aż będą gładkie i kremowe.

  • W międzyczasie, w osobnej misce, wymieszaj razem trzepaczką mąkę kokosową, kakao w proszku, sól, śmietanę i sodę oczyszczoną.

  • Dodaj tę mieszankę mąki do robota kuchennego i przetwarzaj, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone, nie więcej.

  • Dodaj orzechy makadamia i kilka razy wymieszaj pulsacyjnie, aby rozbić je na nieco mniejsze kawałki i wymieszać z ciastem. Wlej ciasto na przygotowaną patelnię i rozprowadź równomiernie; odstaw na bok.

  • Teraz musimy popracować nad górną warstwą. W misce robota kuchennego (możesz chcieć go najpierw opłukać) dodaj rozdrobniony kokos, olej kokosowy, masło kokosowe i miód, a następnie połącz je.

  • W średniej wielkości czystej misce ubij białka, aż staną się bardzo puszyste, o konsystencji miękkiej piany. Dodaj rozdrobnioną masę kokosową i wylej ją na zarezerwowaną warstwę czekolady.

  • Ponownie, rozprowadź tak równomiernie, jak to tylko możliwe, uważając, aby nie naruszyć dolnej warstwy.

  • Wstaw brownies do piekarnika i piecz przez około 20-22 minuty lub do momentu, aż wierzch będzie ładny i złoty.

  • Umieść brownies na drucianym stojaku do ostygnięcia przez około godzinę, a następnie dokończ studzenie w lodówce przez co najmniej 6 godzin, a najlepiej przez całą noc.

  • Aby przygotować mżawkę, wymieszaj kakao w proszku, roztopiony olej kokosowy i miód w małej misce, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

  • Przelej sos czekoladowy do wyciskanej butelki. Ostrożnie zdejmij brownies z patelni i polej je sosem czekoladowym. Posyp posiekanymi orzechami pekan i pokrój na kwadraty.

  • W lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przechowasz je do tygodnia. (Jeśli jesteś w stanie przechowywać je tak długo, to jest to możliwe!).