SKŁADNIKI
Na dolną warstwę
- 1/3 szklanki pasty daktylowej
- ½ dojrzałego awokado
- 3 jajka, ubite
- 2 łyżki stołowe niepasteryzowanego płynnego miodu
- 1 łyżka czystego ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki mąki kokosowej
- ¼ szklanki niesłodzonego ciemnego kakao w proszku
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki śmietany kwarcowej
- szczypta soli himalajskiej lub drobnej soli morskiej
- 50 g orzechów makadamia, posiekanych
Na górną warstwę
- 1½ szklanki niesłodzonego, rozdrobnionego orzecha kokosowego, upewnij się, że nie zawiera siarczynów
- 2 łyżki oleju kokosowego extra vergine, roztopionego
- 2 łyżki zmiękczonego masła kokosowego
- 2 białka jaj, ubite
- 1 łyżka niepasteryzowanego płynnego miodu
Ozdoba
- 30 g opiekanych orzechów pekan
Na mżawkę
- 1 łyżka ciemnego kakao w proszku
- 1 łyżka oleju kokosowego extra vergine, roztopionego
- 1 łyżka niepasteryzowanego płynnego miodu
INSTRUKCJA:
-
Rozgrzej piekarnik do 365F. Lekko posmaruj olejem kokosowym kwadratową formę do pieczenia o średnicy 9 cali i wyłóż ją papierem pergaminowym, zostawiając tyle, by wystawał poza boki.
-
W misce robota kuchennego połącz pastę daktylową, awokado, jajka, miód i wanilię i przetwarzaj, aż będą gładkie i kremowe.
-
W międzyczasie, w osobnej misce, wymieszaj razem trzepaczką mąkę kokosową, kakao w proszku, sól, śmietanę i sodę oczyszczoną.
-
Dodaj tę mieszankę mąki do robota kuchennego i przetwarzaj, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone, nie więcej.
-
Dodaj orzechy makadamia i kilka razy wymieszaj pulsacyjnie, aby rozbić je na nieco mniejsze kawałki i wymieszać z ciastem. Wlej ciasto na przygotowaną patelnię i rozprowadź równomiernie; odstaw na bok.
-
Teraz musimy popracować nad górną warstwą. W misce robota kuchennego (możesz chcieć go najpierw opłukać) dodaj rozdrobniony kokos, olej kokosowy, masło kokosowe i miód, a następnie połącz je.
-
W średniej wielkości czystej misce ubij białka, aż staną się bardzo puszyste, o konsystencji miękkiej piany. Dodaj rozdrobnioną masę kokosową i wylej ją na zarezerwowaną warstwę czekolady.
-
Ponownie, rozprowadź tak równomiernie, jak to tylko możliwe, uważając, aby nie naruszyć dolnej warstwy.
-
Wstaw brownies do piekarnika i piecz przez około 20-22 minuty lub do momentu, aż wierzch będzie ładny i złoty.
-
Umieść brownies na drucianym stojaku do ostygnięcia przez około godzinę, a następnie dokończ studzenie w lodówce przez co najmniej 6 godzin, a najlepiej przez całą noc.
-
Aby przygotować mżawkę, wymieszaj kakao w proszku, roztopiony olej kokosowy i miód w małej misce, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
-
Przelej sos czekoladowy do wyciskanej butelki. Ostrożnie zdejmij brownies z patelni i polej je sosem czekoladowym. Posyp posiekanymi orzechami pekan i pokrój na kwadraty.
-
W lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przechowasz je do tygodnia. (Jeśli jesteś w stanie przechowywać je tak długo, to jest to możliwe!).
Szukasz gotowych dań dla cukrzyków? Wypróbuj catering dietetyczny: https://cateromarket.pl/diety/dieta-dla-diabetykow-catering
Komentarze (0)