10 powodów, dla których lauki powinno być Twoim najlepszym przyjacielem w lecie

Udostępnij

Może na to nie wyglądać, ale dynia butelkowa - znana również jako dudhi lub lauki - jest jedną z najlepszych rzeczy związanych z latem. Czy to w postaci soku, w sabzi czy w zupie, będziesz czerpać mnóstwo korzyści z tego bogatego w wodę warzywa. Warzywo to, wspierane przez Ajurwedę, jest zachwycające, czy to na słodko, jak w Dudhi ka Halwa, czy na ostro, jak w Chana Dal i Lauki Curry.

Przedstawiamy 10 powodów, dla których warto umieścić lauki na swojej cotygodniowej liście zakupów:

    Jest bogate w składniki odżywcze

Włącz lauki do swojej diety, aby uzupełnić organizm w niezbędne składniki odżywcze i błonnik bez konieczności łykania tabletek. Ma niską zawartość tłuszczów nasyconych i cholesterolu oraz jest bogata w składniki odżywcze, takie jak ryboflawina, cynk, żelazo, magnez, witamina C itp. Posiada również właściwości antyoksydacyjne wraz z witaminą B i C.

    Utrzymuje twoje ciało nawodnione

Lato może uszczuplić zawartość wody w organizmie i spowodować odwodnienie. Utrata sodu powoduje migreny, niepokój i zagrażające życiu udary cieplne. Lauki, z 96-procentową zawartością wody, jest również bogata w sód i potas oraz uzupełnia zapasy w organizmie, pomagając Ci pokonać upał.

3. Pielęgnacja i ochrona skóry

Lauki oczyszcza skórę od wewnątrz i kontroluje wydzielanie oleju na twarzy, regulując w ten sposób powstawanie trądziku spowodowanego nadmiernym poceniem się i wytwarzaniem oleju w lecie. Kontroluje i łagodzi również inne zaburzenia skórne.

    Pomaga pokonać zaparcia

Utrata wody w okresie letnim może powodować niestrawność i zaparcia. Botwinka zawiera rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik oraz wodę, która pobudza układ trawienny, leczy zaparcia, zmniejsza kwasowość i wzdęcia.

    Pomaga regulować ciśnienie krwi

Ciśnienie krwi zwykle spada w okresie letnim i zawsze istnieje ryzyko, że spadnie jeszcze bardziej u osób z niskim ciśnieniem krwi. Lauki może regulować ciśnienie krwi i utrzymać serce w zdrowiu.

6. Może złagodzić letnie SAD

Lato często przynosi ze sobą sezonowe zaburzenie afektywne (SAD), które powoduje depresję z powodu ciepła i dłuższych dni. Lauki uspokaja ciało i umysł, a także ma właściwości moczopędne, uspokajające i antybilizujące, które pokonują stres.

7. Wspomaga utratę wagi

Lato to sezon odchudzania i lauki jest wśród najlepszych pokarmów, które mogą pomóc w utracie wagi w lecie. Z tylko 12 kalorii na 100 gm i bogate w wodę i błonnik wypełniający, to warzywo jest koniecznością dla każdego, kto chce schudnąć.

8. Może chronić przed kamieniami nerkowymi i zaburzeniami układu moczowego

Utrata płynów może powodować kamienie nerkowe płyny i wywołać lub pogorszyć infekcje układu moczowego. Dodaj lauki do swojej diety, aby rozbić kamień lub kamienie w organizmie i służyć jako mieszanka alkaliczna w leczeniu infekcji. Pomaga również w łagodzeniu stanów zapalnych wątroby.

9. To może pomóc Ci lepiej spać

Lato może powodować bezsenność, nieprzyjemny cykl snu i zwiększyć bezsenność ze względu na ciepło i krótsze noce. Po zmieszaniu z olejem sezamowym, Lauki ma właściwości, które mogą pomóc w zaburzeniach związanych ze snem. Pamiętaj, że musisz jeść, spać i nawadniać się, aby odzyskać siły po treningu.

10. Zapewnia efekt chłodzenia

Kolejna rozszerzona korzyść terapeutyczna jest to, że bottle gourd jest istotną mieszanką błonnika i wody, która może chłodzić temperaturę ciała. Wewnętrzny mechanizm organizmu będzie spokojny i ukojony po spożyciu tego warzywa.

Słowo przestrogi

Przed przygotowaniem soku lub spożyciem go w innej postaci, zawsze należy sprawdzić jego smak, próbując plasterek. Jeśli jest gorzki, natychmiast go wyrzuć, ponieważ zatrucie tykwą może mieć wpływ na Ciebie i Twoją rodzinę.

Tagi: lauki korzyścilauki korzyści zdrowotnelauki w lecie dieta latem żywnościsummer żywności